sábado, 21 de mayo de 2016

EL CEP GEGANT - LA CEPA GIGANTE

Aquella vella vinya de Can Guatlla sempre havia donat sorpreses i els Guatlla sempre s’havien queixat de la irregularitat en el seu rendiment. Era una vinya de Macabeu de més de quaranta anys enmig dels boscos de la serralada de l’Ordal. Preciosa. Donava a la cara nord d’un turó entre Sant Pau d’Ordal i El Pago, amb una pendent suau i vistes a l’antiga masia amb nom de la família.

La terra calcària, una cova i una corrent d’aigua que la creuava per sota la vinya i les llegendes havien convençut a la família que havia una mala influència en el seu comportament. Un any amb molta producció i el següent només testimonial, això sí, bon raïm. Un any amb raïms petits i l’any següent exageradament grans. Una vinya maleïda.

Tot i amb les sorpreses, les vinyes que completaven la finca dels Guatlla arreglaven el desgavell de la vinya “especial”. Fins que un fet va acabar la paciència de la família. Un cep al mig de la vinya, envoltada per 3 pedres que mai havien pogut treure per la seva duresa i dimensió, havia crescut molt per sobre de les plantes del voltant. A l’ inici d’aquesta anomalia es podia veure un cep el doble alt que els altres, però una bona esporgada el dissimulava. Cada any augmentava la seva mida i cada vegada més ràpid. Ara ja era un immens arbre de vinya amb 15 metres d’alçada i era una atracció entre els pagesos de la zona i tothom que sabia de la seva existència.

Havien portat especialistes ingeniers agrònoms, també un amic de la família amb coneixements de genètica i fins i tot una universitat anglesa. Havia sortit a la revista –Science- i a la   –Misteris-. Aquesta darrera, que es dedicava als temes ocults, ovnis i animals amb dos caps va fer un complet estudi sobre el cas.

La revista de temes ocults es va fer ressò de les llegendes sobre la maledicció de la vinya, la cova que la foradava i les tres pedres que envoltaven el cep. Aquelles pedres van ser estudiades amb un munt d’aparells, sobretot quan van veure que eren molt iguals i la seva situació era equidistant. Però el que va fer saltar la imaginació van ser les inscripcions que hi van trobar en cadascuna de les pedres. Per sobre, uns símbols desconeguts que sempre havien semblat marques naturals a la pedra. Les pedres eren morfològicament triangulars i suposadament arrodonides a la part superior pel desgast del temps. Als laterals de les pedres, a uns 4 pams soterrats, unes inscripcions en una simbologia desconeguda, semblava més uns jeroglífics egipcis que lletres d’un alfabet, van fer saltar la imaginació dels partidaris dels mons màgics, extraterrestres i civilitzacions ocultes.

Ara aquella vinya estava plena sempre de curiosos i investigadors. Havien rebut propostes de compra de la vinya, institucions demanant permís per investigar i fins i tot els havien demanat permís per fer misses negres i reunions de bruixes.

Amb l’enrenou de la investigació de la revista “Misteri”, la família va decidir evitar les visites indesitjades i fer pagar per veure aquella sorpresa de la naturalesa ?

Ja no es podia tocar aquella “cosa” des que la Generalitat va qualificar l’arbre de raïm com a “arbre monumental” i protegit.

Els Guatlla tenien encara quatre dubtes; si podien menjar el fruit d’aquell super-cep (que tenia un gust deliciós), de si podien vendre algún gra (mida meló) d’aquell vegetal misteriós i sobretot com s’havia de menjar. Els consells que van rebre van ser variats:

-tallar la pell i l’interior com un meló, encara que no es podia agafar bé i quedaves xop.
-retallar i extreure la pell en un punt per passar una cullera sopera, com els caquis.
-extreure la part interior del raim, posar-ho en un plat i menjar-ho al gust.
-practicar uns encanteris amb aquell fruit màgic i triturar-lo per beure-ho oferint aquell regal al cel.

I en qualsevol cas, la família va decidir vendre les llavors, mida puny, com a “souvenirs”, sempre i quan la Generalitat o algun estament amb poders no declarés tot allò com a alt secret.
La qüestió es que aquella vinya sempre acabava tocant els c...

JP
LA CEPA GIGANTE
Aquella vieja viña de Can Guatlla (*) siempre había dado sorpresas y los Guatlla siempre se habían quejado de la irregularidad en su rendimiento. Era una viña de Macabeo de más de cuarenta años en medio de los bosques de la cordillera del Ordal. Preciosa. Daba a la cara norte de una colina entre Sant Pau d'Ordal y El Pago, con una pendiente suave y vistas a la antigua masía con nombre de la familia.

(*) Can : Significa “casa de”


La tierra caliza, una cueva y una corriente de agua que la cruzaba por debajo y las leyendas habían convencido a la familia que había una mala influencia en su comportamiento. Un año con mucha producción y el siguiente sólo testimonial, eso sí, buena calidad. Un año con racimos pequeños y el año siguiente exageradamente grandes. Una viña maldita.

Aunque con las sorpresas, las viñas que completaban la finca de los Guatlla compensaban el desbarajuste de la viña "especial". Hasta que un hecho dilapidó la paciencia de la familia. Una cepa en medio de la viña, rodeada por 3 piedras que nunca habían podido sacar por su dureza y dimensión, había crecido muy por encima de las plantas de alrededor. Al inicio de esta anomalía se podía ver una cepa el doble de alta que las demás, pero una buena poda lo disimulaba. Cada año aumentaba su tamaño y cada vez más rápido. Ahora ya era un inmenso árbol de 15 metros de altura y era una atracción entre los agricultores de la zona y todo el mundo que sabía de su existencia.


Habían traído especialistas ingenieros agrónomos, también un amigo de la familia con conocimientos de genética e incluso una universidad inglesa. Había salido en la revista -Science- y la -Misterios-. Esta última, que se dedicaba a los temas ocultos, ovnis y animales con dos cabezas hizo un completo estudio sobre el caso.

La revista de temas ocultos se hizo eco de las leyendas sobre la maldición de la vid, la cueva y la corriente de agua que pasaba por debajo y las tres piedras que rodeaban la cepa. Aquellas piedras fueron estudiadas con un montón de aparatos, sobre todo cuando vieron que eran muy iguales y su situación era equidistante. Pero lo que hizo saltar la imaginación fueron las inscripciones que encontraron en cada una de las piedras. Por encima, unos símbolos desconocidos que siempre habían parecido marcas naturales en la piedra. Las piedras eran morfológicamente triangulares y supuestamente redondeadas en la parte superior por el desgaste del tiempo. En los laterales de las piedras, a unos 4 palmos soterrados, unas inscripciones en una simbología desconocida, parecían más unos jeroglíficos egipcios que letras de un alfabeto, hicieron saltar la imaginación de los partidarios de los mundos mágicos, extraterrestres y civilizaciones ocultas.

Ahora aquella viña estaba llena siempre de curiosos e investigadores. Habían recibido propuestas de compra de la viña, instituciones pidiendo permiso para investigar e incluso les habían pedido para hacer misas negras y reuniones de brujas.

Con el ajetreo de la investigación de la revista "Misterio", la familia decidió evitar las visitas indeseadas y hacer pagar por ver aquella sorpresa de la naturaleza?

Ya no se podía tocar esa "cosa" desde que el Gobierno calificó el árbol de uva como "árbol monumental" y protegido.

Los Guatlla tenían aún cuatro dudas; si podían comer el fruto de ese super-vid (que tenía un sabor delicioso), de si podían vender algún grano (tamaño melón) de aquel vegetal misterioso y sobre todo como se había de comer. Los consejos que recibieron fueron variados:

-Cortar la piel y el interior como un melón, aunque no se podía coger bien y quedabas empapado.
-Recortar y extraer la piel en un punto para pasar una cuchara sopera, como los caquis.
-Extraer la parte interior de la uva, ponerlo en un plato y comerla al gusto.
-Practicar unos hechizos con aquel fruto mágico y triturarlo para beberlo ofreciendo ese regalo en el cielo.

Y en cualquier caso, la familia decidió vender las semillas, tamaño puño, como "souvenirs", siempre y cuando el Gobierno o algún estamento con poderes no declarara todo aquello como alto secreto.

La cuestión es que aquella viña siempre terminaba tocando los c ...




JP
Resultat d'imatges per a "vinya gegant"
Resultado de imagen de VINYES GEGANTS

sábado, 14 de mayo de 2016

CONTANT OVELLES (concurs Vanguardia)

(PARTICIPACIO A CONCURS VANGUARDIA ABRIL 2016.  LA PRIMERA PART ÉS DEL ESCRIPTOR QUIM MONZÓ, LA CONTINUACIÓ DELS PARTICIPANTS.)


PART MONZÓ

A les 4 de la matinada ja fa hores que dóna voltes al llit, incapaç d’adormir-se. Una rere l’altra, compta ovelles blanques que salten una tanca, tot i que no ha vist mai que cap ovella salti tanques. Generalment aquesta rutina fa que arribi el son però avui, de cop, veu que una de les ovelles que salta la tanca és negra i això el desconcentra. Prova de comptar ovelles que siguin totes negres. Tot d’ovelles negres que salten una tanca. Però, quan gairebé és a punt d’adormir-se, apareix una ovella blanca enmig de les negres. De manera que decideix passar d’ovelles. ¿Què podria comptar? ¿Porcs que salten una tanca? ¿Senyors que entren i surten per una porta giratòria? ¿No hi ha cap altra solució que no sigui comptar alguna cosa? És al llit, amb els ulls oberts. Tip, decideix llevar-se. Va al lavabo, orina, es renta les mans i la cara, fa un glop d’aigua, agafa el paquet de cigarrets i surt al balcó a fumar-ne un. En un balcó de la casa del davant, recolzada a la barana, hi ha una dona que també fuma un cigarret. No l’havia vista mai.

CONTINUACIO

D’aquella distància es divisen unes agradables faccions. Una altra ànima amb son. El fet de compartir la mateixa pena no millora gaire la situació, però ajuda.
La nocturna veïna s,adona de la seva presència però la nit dissimula el seu interès i les bosses als ulls.
La porta del balcó darrera la princesa s’obre provocant que la noia enfoqui la seva mirada enrere. Ara li dona l'esquena i reposa els colzes a la barana.
Un mascle de dos metres d'alt i un d'ample amb somriure de dentifrici i “postureo” Instagram li trenca les hipòtesis. Llueix uns bòxers de conjunt amb els insultants abdominals. Un petonet afectuós encara ho fa tot més modern. Segur que no han estat contant ovelles. Un aire d'enveja es passeja entre els animals mal contats de la granja onírica.
Només la cigarreta a mig cremar evita l'abandó del balcó. La noia manté ara una animada conversa. El braç del “Superman” envolta la cintura femenina i li sobra un tros per agafar-se a la barana. Impossible fugir!
La decepció es suma al cansament.
Una nova aparició al transitat balcó acaba de trencar totes les suposicions. Un nou mascle abraça el noi petoner i els dos van i envolten la noia impedint la seva mobilitat.
Ja no vull ni pensar ni simular. Vull retrobar l'ovella negra i petar la xerrada. I si no ve la son, doncs vindrà un dia llarg. I la noia, pel que sigui, tampoc pot dormir...

JPB

 Resultado de imagen de ovelles